Tekst en Cultuur | Over mij en mijn werk
Ik ben Margriet Agricola, werkzaam als zelfstandig vertaler en auteur, en jarenlang coördinator geweest van het ´stedelijk´ museum in mijn woonplaats Sloten.
Achtergrond
Na mijn studie Piano en Koordirectie heb ik jarenlang gewerkt als pianodocent en deel uitgemaakt van het beroemde kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Voor dit ensemble verzorgde ik ook jarenlang de productie en schreef ik programmatoelichtingen. Ondertussen studeerde ik Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht, met bijvakken Filosofie en Publiekgericht schrijven en specialisatie Moderne Westerse Letterkunde.
Tekst en cultuur
Met die conservatoriumachtergrond is klassieke muziek natuurlijk een specifieke vertaaldeskundigheid, maar in de loop der tijd is dat vanuit een tomeloze interesse voor uiteenlopende onderwerpen uitgebreid tot onder meer geschiedenis en filosofie. Met die bagage verzorg ik uiteenlopende schrijf-, vertaal- en redactiewerkzaamheden voor onder meer onderstaande culturele of onderwijs-instellingen.
Sprookjes enzo
Festival oude muziek
Amsterdam Sinfonietta
In december 2017 is bij Athenaeum mijn vertaling verschenen van Galilei's brief aan groothertogin Christina, in een bundel samen met Steven van Impe's vertaling van Sidereus nunicus ('Bericht van de sterren'). Albert van Helden en ik schreven er ook de toelichtende paragrafen bij. (Lees er hier meer over.)
Vormgeving
Gaandeweg heb ik mij ook bekwaamd in vormgeving, en inmiddels heb ik al heel wat affiches, websites en programmboekjes gemaakt. Ik geniet ervan als er een beroep wordt gedaan op mijn inventiviteit, en ik vind vooral de combinatie van organisatie, vormgeving, techniek en inhoud uitermate boeiend.
Museum
Dat komt ook goed van pas in mijn baan als coördinator van het 'stedelijk' museum in mijn woonplaats Sloten, waarvoor ik ook een aantal cultuurhistorische tentoonstellingen heb gemaakt die stuk voor stuk goed ontvangen zijn, bijvoorbeeld over het adellijk geslacht Van Harinxma thoe Slooten, waarvan de stamvader Haring Donia beschouwd kan worden als de stichter van Sloten. Hieronder de stamboom: van circa 1300 tot halverwege de vorige eeuw.
Ook de tentoonstellingen over de oorlogsjaren en de jaren '60 in Sloten waren een succes, niet in de laatste plaats dankzij de inzet van veel vrijwilligers en inwoners die verhalen en materiaal beschikbaar gesteld hebben.
Projecten en fondsenwerving
Voor de herinrichting van Museum Sloten heb ik de voorbereidende research gedaan en de resultaten beschreven en samengevat voor het team van herinrichtingers. Vervolgens heb ik in samenwerking met hen het projectplan geschreven voor de fondsenwerving en daarna ook een substantiele deel van de fondsenwerving voor mijn rekening genomen. Momenteeel worden de plannen uitgewerkt, en de herinrichting zelf is voorzien voor winter 2022-2023.
Je ziet: ik vind heel veel dingen interessant en boeiend, ik duik graag de diepte in en ik hou van hard werken